Urineonderzoek 24-uurs

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Urineonderzoek

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
De (huis)arts kan met urineonderzoek meerdere aandoeningen opsporen. Voor sommige onderzoeken is alleen ochtendurine niet voldoende. Dan kan het nodig zijn om gedurende 24 uur uw urine te verzamelen. Het verzamelen van urine gedurende 24 uur is bedoeld om nauwkeurig de hoeveelheid van een bepaalde stof te meten. U verzamelt zelf de urine voor dit onderzoek.

Inleveren: afspraak nodig
Lever de plastic fles(sen) met 24-uurs urine zo spoedig mogelijk na het verzamelen in op een locatie van SHO. 

In de andere regio’s moet u een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.Hoe verloopt het onderzoek?
Na het opstaan, in de ochtend, gaat u naar het toilet en plast u zoveel mogelijk uit. U spoelt deze urine door en verzamelt deze dus niet in de plastic fles. U noteert de datum en de tijd van deze urinelozing op de plastic fles. Na dit moment start u met het verzamelen van de urine. Alle urine van de rest van de dag en de eerste ochtendurine van de volgende dag vangt u op. Dit giet u vervolgens over in de fles die u van ons heeft meegekregen. Soms bevat deze laboratoriumfles wat vloeistof. Deze is bedoeld om de urine te conserveren. Giet deze vloeistof er niet uit en vermijd contact met deze (bijtende) vloeistof!

Bewaar de urine bij voorkeur op een koele plaats (in de koelkast). Zet uw naam op de fles en bezorg deze zo spoedig mogelijk bij de SHO locatie.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
U kunt de 24-uursurine in een laboratoriumfles van twee liter opvangen. Deze fles is verkrijgbaar bij een SHO locatie. De reden dat u geen andere flessen kunt gebruiken, is dat de metingen zo nauwkeurig zijn dat elk restje van bijvoorbeeld afwasmiddel of suiker, de uitslag van het onderzoek kan beïnvloeden. Lees de instructiefolder voor het afnemen goed door.

Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek
De resultaten van het onderzoek worden aan uw (huis)arts verstuurd. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek kan dit één werkdag tot één maand duren. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven