Onderzoek ontlasting

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt de afname?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Ontlasting

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Wanneer u wordt doorverwezen voor onderzoek van uw ontlasting, dan wil uw (huis)arts meer weten over uw maag of uw darmen.

Inleveren: afspraak nodig
Bij voorkeur levert u de speciale envelop met het materiaal zo spoedig mogelijk in op een locatie van SHO bij u in de buurt. 

In de andere regio’s moet u een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.

U kunt de bijgeleverde envelop met het aanvraagformulier ook opsturen per post. Doe dit op de dag van verzamelen en niet in het weekend

Hoe verloopt de afname?
Haal alle materialen uit de envelop en lees de instructie. Was voor aanvang uw handen. Vang uw ontlasting op en breng dit met behulp van het bijgeleverde lepeltje over in het potje. Draai het potje dicht en was weer uw handen. Vervolgens plakt u de stickers volgens de instructie op het potje en het aanvraagformulier. Daarna stopt u het potje volgens de instructie in de safetybag. De safetybag gaat met het aanvraagformulier in de envelop. Het is belangrijk dat u het potje met ontlasting thuis koel bewaart.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Voor het onderzoek verzamelt u een beetje ontlasting in een speciaal verzamelpotje dat u van uw (huis)arts heeft gekregen of op een SHO locatie heeft opgehaald. U krijgt bij het verzamelpotje ook een speciale envelop om de materialen in te leveren.

Om de ontlasting op te vangen kunt u een schoon bakje gebruiken. Bij een diepspoeltoilet kunt u een vuilniszak om de toiletbril doen. Aan de dop van het verzamelpotje zit een lepeltje dat u voor het verzamelen kunt gebruiken. Daarna kunt u de ontlasting in het toilet laten glijden en de vuilniszak weggooien.

Leest u de instructiefolder voor het afnemen goed door.

Zorg ervoor dat uw naam, adres, geboortedatum en afnamedatum op het aanvraagformulier staan.

Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De envelop met het materiaal en het aanvraagformulier van uw (huis)arts.

 

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden aan uw (huis)arts verstuurd. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek kan dit drie tot tien werkdagen duren. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Mocht uw vraag hier niet bij staan, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven