Longfunctieonderzoek

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Longfunctie

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Bij een longfunctieonderzoek (spirometrie) kunnen we met een blaastest meten hoe de huidige werking van uw longen is. Dit onderzoek kan nodig zijn voor het vaststellen van en de controle op astma of COPD. Ook gebruiken we dit onderzoek om bij kortademigheid, longproblemen uit te sluiten.

Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7777.

Hoe verloopt het onderzoek?
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Het gaat er vooral om dat u goed kunt blazen. U krijgt tijdens het onderzoek een mondstukje in de mond en een knijper op de neus. Daarna wordt u gevraagd een aantal keren zo diep mogelijk in te ademen en dan vervolgens zo krachtig mogelijk helemaal uit te blazen. Voor dit onderzoek moet u een aantal keer goed hebben geblazen om iets te kunnen zeggen over de werking van uw longen. U mag eerst even oefenen. Eerst blaast u zonder medicatie. Daarna blaast u met medicatie. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Afhankelijk van het onderzoek dat uitgevoerd wordt, moet er met longmedicatie gestopt worden. U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.


Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een lijst met de medicatie die u gebruikt.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
Als het longfunctieonderzoek uitgevoerd wordt binnen de ketenzorg, ontvangt u geen rekening van SHO of uw zorgverzekeraar en is het eigen risico niet van toepassing.

Valt het onderzoek niet binnen de ketenzorg? De kosten voor dit onderzoek worden dan ook vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen door via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven