Kinderprikservice
>> Moet ik een afspraak maken?
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mijn kind voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?
Voor een kind kan bloedprikken een spannende gebeurtenis zijn. Speciaal voor kinderen heeft SHO daarom een Kinderprikservice.
Moet ik een afspraak maken?
Uw kind is door de (huis)arts doorgestuurd naar SHO.
In de andere regio’s moet u voor bloedonderzoek een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.
Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.
Hoe bereid ik mijn kind voor op het onderzoek?
Voor de meeste kinderen geldt dat u het beste precies kunt vertellen wat er gaat gebeuren. Dan weet uw kind beter wat hij of zij kan verwachten en dat maakt het mogelijk minder spannend. Vertel dat het prikje een beetje pijn kan doen, maar dat dit snel weer over is.
Hoe verloopt het onderzoek?
Wanneer u met uw kind op de locatie bent, zullen wij ons uiterste best doen om uw kind op zijn gemak te stellen. Uw kind mag tijdens het bloedprikken op uw schoot zitten of zelf in de prikstoel plaatsnemen. Natuurlijk mag er een lievelingsknuffel of iets anders mee naar binnen!
De medewerker bloedafname vertelt van tevoren waar uw kind wordt geprikt. Meestal is dit in de arm. Het kan soms ook nodig zijn om in de vinger te prikken. Dit is afhankelijk van het onderzoek waar het bloed voor nodig is. De plaats op de huid waar de medewerker gaat prikken, wordt vervolgens ontsmet. Dit kan een beetje koud aanvoelen. Bij een prik in de arm, krijgt uw kind een band van elastiek om zijn of haar arm. Hierna wordt het bloed afgenomen. Dit duurt niet lang. Na de bloedafname krijgt uw kind een watje met een mooie pleister opgeplakt. Deze mag blijven zitten totdat het wondje dicht is. Hebben u of uw kind nog vragen over het prikken, stel ze dan aan onze medewerker.
Na het onderzoek mag uw kind een klein cadeautje uitzoeken en krijgt hij of zij een prikdiploma.
Wat neem ik mee naar het onderzoek?
- Geldig identiteitsbewijs van uw kind. Heeft uw kind geen eigen identitetisbewijs, neemt u dan die van uzelf mee.
- De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts Wanneer de (huis)arts de verwijzing digitaal heeft doorgestuurd, ontvangt u zelfs soms geen verwijsbrief.
Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden meestal binnen één tot drie werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Voor sommige onderzoeken kan dit langer duren. Uitslagen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, bellen wij nog dezelfde dag aan uw (huis)arts door. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Omdat het onderzoek bij uw kind wordt uitgevoerd is het eigen risico niet van toepassing. Als u vragen hierover heeft, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.
Terug naar boven