Ambulante bloeddrukmeting
>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?
Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Bij een ambulante bloeddrukmeting wordt uw bloeddruk gedurende 24 uur gemeten. Met dit onderzoek kan de (huis)arts beoordelen of uw bloeddruk voortdurend te hoog is of dat er bijvoorbeeld grote schommelingen zijn.
Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7777.
Hoe verloopt het onderzoek?
Op één van de SHO locaties bij u in de buurt krijgt u een bloeddrukmanchet om de arm bevestigd voor één dag en één nacht. Deze manchet is aangesloten op een kastje dat automatisch de bloeddruk meet en registreert. Van 7.00 uur tot 23.00 uur vindt drie keer per uur een meting plaats. Vanaf 23.00 uur is dit één keer per uur. U krijgt het kastje voor ongeveer 24 uur mee naar huis. Het kastje is klein en gemakkelijk te dragen in het tasje. Bij het meten blaast de manchet automatisch op en loopt weer leeg. Dit is te horen en is voelbaar. Het kan helaas de nachtrust enigszins verstoren.
Het plaatsen en verwijderen van de apparatuur gebeurt door een medewerker van SHO. Deze medewerker geeft u ook uitleg over het gebruik. De meetapparatuur draagt u bij u. Het is van groot belang dat u de arm goed stilhoudt tijdens de meting: de bovenarmspier moet ontspannen zijn! U kunt uw arm het beste even neerleggen op een tafel of ondersteund door de andere arm ter hoogte van uw middel houden.
Het aansluiten duurt ongeveer vijftien minuten. De volgende dag wordt de apparatuur afgekoppeld. Dit duurt vijf minuten.
Het is de bedoeling om zo normaal mogelijk alle dagelijkse activiteiten te blijven doen. De apparatuur is niet waterdicht, dus zwemmen, douchen en saunagebruik zijn niet toegestaan. Omdat de metingen goed voelbaar zijn, kan dit de aandacht afleiden. Het bedienen van gevaarlijke machines en het deelnemen aan het verkeer worden door SHO afgeraden.
Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereidingen. Houdt u er rekening mee dat de manchet onder uw kleding wordt aangelegd. Uw bovenkleding mag niet te strak zitten (wijde mouw).
Wat neem ik mee naar het onderzoek?
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Een lijst met de medicatie die u gebruikt.
- De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts.
Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico, wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.
Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.