Bloedonderzoek

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Moet ik een afspraak maken?
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Bloedonderzoek

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Uw bloed kan om verschillende redenen worden onderzocht. In het bloed kunnen verschillende stoffen gemeten worden, die iets kunnen zeggen over uw gezondheid of uw behandeling. Met de uitslag van het bloedonderzoek kan uw (huis)arts bepalen wat er met u aan de hand is en wat de beste behandeling is.

Moet ik een afspraak maken?
In alle regio’s moet u voor bloedonderzoek een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.

Hoe verloopt het onderzoek?
Bij binnenkomst neemt u plaats in de wachtruimte. U wordt zo snel mogelijk geroepen door één van onze medewerkers.

Voorafgaand aan het onderzoek worden uw persoonlijke gegevens die op het aanvraagformulier staan gecontroleerd. Dit wordt gedaan zodat de medewerker van SHO zeker weet dat het formulier en het aangevraagde onderzoek bij u horen.

U krijgt een stuwband om uw arm en er worden één of meerdere buisjes bloed afgenomen. Het prikken kan even pijnlijk zijn. Dit is snel weer over. Na de bloedafname wordt er druk uitgeoefend op de prikplaats om nabloeding te voorkomen.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Op uw aanvraagformulier staan uw persoonlijke gegevens. Voordat u ons bezoekt, controleert u of deze gegevens juist zijn. Zo niet, wijzig deze gegevens dan voor uw bezoek. Dit formulier en een geldig legitimatiebewijs neemt u mee naar het onderzoek.

Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit houdt in dat u tenminste 8 tot 12 uur voor de bloedafname niet meer mag eten en drinken. U mag wel water drinken en eventueel medicijnen innemen.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts. Indien de (huis)arts de verwijzing digitaal heeft doorgestuurd, ontvangt u zelf soms geen verwijsbrief.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden meestal binnen één tot drie werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Voor sommige onderzoeken kan dit langer duren. Uitslagen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, bellen wij nog dezelfde dag aan uw (huis)arts door. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven