Inspannings-ECG

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Een heel klein risico
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

ECG

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
De (huis)arts heeft u doorgestuurd voor en inspannings-ECG om te kijken hoe de hartspier reageert als u zich extra moet inspannen. Deze inspanning is nodig, omdat veel hartziekten alleen bij extra belasting van het hart op het ECG zichtbaar worden.

Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7799.

Hoe verloopt het onderzoek?
In de kamer waar de inspanningstest plaatsvindt staat een hometrainer, en een computer waarop de resultaten worden verwerkt.

Uw bovenlichaam wordt ontbloot, zodat er elektroden op de huid bevestigd kunnen worden. Elektroden kunnen de elektrische prikkel door het hart volgen. Om uw arm wordt een manchet bevestigd voor de bloeddrukmeting.

Op het stuur van de hometrainer bevindt zich een teller die het aantal toeren per minuut aangeeft. Het is de bedoeling om de wijzer op de teller zoveel mogelijk stabiel te houden op dezelfde plek, dus op hetzelfde aantal toeren.

Intussen wordt de weerstand op de trappers langzaam opgevoerd, waardoor het steeds moeilijker wordt de wijzer op z’n plaats te houden. Terwijl u steeds harder moet trappen, moet u aangeven of u klachten krijgt, zoals pijn op de borst. De inspanningstest gaat door totdat u zelf aangeeft dat u niet meer kunt of totdat de maximale belasting is bereikt.

Afhankelijk van uw leeftijd, gewicht en conditie fietst u ongeveer 15 minuten op de hometrainer.


Een heel klein risico
Het inspanningsonderzoek brengt een klein risico met zich mee. De hartspier wordt meer dan normaal belast, waardoor zich heel soms complicaties voordoen. Het risico op een hartinfarct tijdens de inspanningstest is erg klein. Iets groter is het risico op een hartritmestoornis, maar in beide gevallen gaat het om een heel klein risico. Mocht er toch iets gebeuren, dan is alle medische zorg voorhanden. Overigens wordt een inspanningsonderzoek alleen aangevraagd als de (huis)arts denkt dat het veilig kan. Tijdens de test is een arts aanwezig.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?

Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereidingen. Wij adviseren u voor het onderzoek géén bodylotion of crème op de huid aan te brengen, anders plakken de elektroden niet. Bij haargroei op de borstkas zullen wij overtollige beharing wegscheren. Na het onderzoek is er gelegenheid om te douchen.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een lijst met de medicatie die u gebruikt.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts. Heeft de (huis)arts de verwijzing digitaal doorgestuurd, dan ontvangt u zelf soms geen verwijsbrief.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico indien u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Als u vragen hierover heeft, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen , dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

De I-ECG valt niet onder accreditatie voor ISO 15189:2012 M037.

Terug naar boven