Onderzoek ontlasting iFOBT

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt de afname?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Ontlasting

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Op verzoek van uw (huis)arts wordt onderzoek verricht in uw ontlasting. U verzamelt daarom een beetje ontlasting in een speciaal verzamelpotje die u van uw (huis)arts heeft gekregen of op een SHO locatie heeft opgehaald.

Met deze iFOBT test kan bepaald worden of er (onzichtbare) spoortjes bloed in uw ontlasting aanwezig zijn.

Inleveren: afspraak nodig
Bij voorkeur levert u de speciale envelop met het materiaal zo spoedig mogelijk in op een locatie van SHO bij u in de buurt. 

In de andere regio’s moet u een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.

U kunt de bijgeleverde envelop met het aanvraagformulier ook opsturen per post. Doe dit op de dag van verzamelen en niet in het weekend.

Hoe verloopt de afname?
Haal alle materialen uit de envelop en lees de instructie. Noteer op de sticker op het buisje uw gegevens en de datum waarop u het monster afneemt. Was voor aanvang uw handen. Vang uw ontlasting op en breng dit met behulp van het staafje over in het buisje. Druk het dopje stevig aan, tot de klik. Schud het buisje een aantal keer. Was weer uw handen. Vervolgens stopt u het buisje volgens de instructie in de safetybag. De safetybag met het aanvraagformulier gaat in de envelop.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Bij een vlakspoeltoilet verwijdert u het water van het vlakspoel en legt u droog toiletpapier of het opvangpapier in het toilet. Wanneer uw ontlasting op het toilet papier of op het opvangpapier terecht is gekomen, kunt u een monster nemen zoals in de instructie is beschreven.

Bij een diepspoeltoilet doet u een vuilniszak om de bril van het toilet met daarop droog toiletpapier of het opvangpapier. Doe daarop uw ontlasting. U kunt nu een monster nemen zoals in de instructie is beschreven. Daarna kunt u de ontlasting in het toilet laten glijden en de vuilniszak weggooien.
Lees de instructiefolder voor het afnemen goed door.

Zorg ervoor dat uw naam, adres, geboortedatum en afnamedatum op het aanvraagformulier staan.

Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De envelop met het materiaal en het aanvraagformulier van uw (huis)arts.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen drie tot vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Mocht uw vraag hier niet bij staan, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven