Echocardiografie

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Echocardiografie is een onderzoek waarbij er een echo van uw hart wordt gemaakt. Deze echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven. Het onderzoek geeft informatie over de grootte en het functioneren van de hartkamers, en over de bouw en werking van de verschillende hartkleppen en over de grootte en de richting van de bloedstroom. De kransslagaders van het hart met eventuele vernauwingen kunnen bij dit onderzoek niet worden waargenomen. Het doel van het onderzoek is om eventuele afwijkingen of aandoeningen op te sporen of uit te sluiten.

Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7799.

Hoe verloopt het onderzoek?
In de echokamer verzoekt de laborant u het bovenlichaam te ontbloten en op de onderzoeksbank te gaan liggen. Er worden drie elektroden (kleine metalen dopjes) op de borst geplakt. Hiermee kan het hartritme worden geregistreerd. Vervolgens vraagt de laborant u op de linkerzij te draaien en wordt de opnamekop (transducer) tegen de borstwand geplaatst. Hierbij wordt speciale gel gebruikt om het contact met de huid te verbeteren. Vervolgens wordt het hart vanuit verschillende richtingen bekeken. Het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkele keer moet voor een goede beeldvorming enige druk worden uitgeoefend met de transducer tussen de ribben, dit kan even gevoelig zijn. Het onderzoek duurt vijftien tot dertig minuten.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereidingen.


Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts. Heeft de (huis)arts de verwijzing digitaal heeft doorgestuurd, dan ontvangt u zelf soms geen verwijsbrief.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven