SOA onderzoek mannen

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt de afname?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Soa man

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Op verzoek van uw (huis)arts wordt urine onderzocht om na te gaan of u een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft zoals chlamydia, gonorroe of trichomoniasis. U verzamelt hiervoor een klein beetje urine in een steriel urinepotje die u van uw (huis)arts heeft gekregen of op een SHO locatie heeft opgehaald.

Inleveren: afspraak nodig

Bij voorkeur levert u de urine zo snel mogelijk in op een locatie van SHO bij u in de buurt. U kunt de bijgeleverde envelop met het aanvraagformulier ook opsturen per post.
Doe dit op de dag van verzamelen en niet in het weekend.
In alle regio’s moet u voor het inleveren van het materiaal een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier. Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.
Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.

Hoe verloopt de afname?
Haal alle materialen uit de envelop en lees de instructie. Was voor aanvang uw handen. Volg de aanwijzingen in de instructiefolder voor het opvangen van de urine en het afvullen van het buisje. Let op! Het buisje bevat een vloeistof! Wanneer vloeistof uit het buisje is gespat, kunt u de test niet meer gebruiken. U kunt een nieuw afnamesetje bij uw (huis)arts vragen. Voorkom dat u met de vloeistof in contact komt.

Was na het verzamelen van materiaal weer uw handen. Vervolgens plakt u de stickers volgens de instructie op het buisje en het aanvraagformulier. Daarna stopt u het buisje volgens de instructie in de safetybag. De safetybag gaat met het aanvraagformulier in de envelop.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u uw eerste beetje ochtendurine verzamelt. Wanneer dit niet lukt, is het belangrijk dat de urine minimaal gedurende twee uren in de blaas heeft gezeten.

Leest u de instructiefolder voor het afnemen goed door.

Zorg ervoor dat uw naam, adres, geboortedatum en afnamedatum op het aanvraagformulier staan.


Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De envelop met het materiaal en het aanvraagformulier van uw (huis)arts.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De resultaten van het onderzoek worden binnen drie tot vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Mocht uw vraag hier niet bij staan, dan kunt u ons mailen door gebruik te maken van het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven