Voor zorgverleners

Privacystatement

Verloskundigen 

SHO is een eerstelijns diagnostisch centrum. Net als u, vinden wij het belangrijk om kwalitatief goede zorg dichtbij de cliënt aan te kunnen bieden. We hebben een breed pakket aan diagnostiek en ondersteuning voor onder andere (huis)artsen, zorggroepen en verloskundigen. Zo kunnen we u ondersteunen en versterken, terwijl u samen met de zwangere de regie behoudt. 

SHO heeft geen winstoogmerk: alle opbrengsten worden geïnvesteerd in het verbeteren van onze diagnostiek. SHO heeft ruim 190 locaties in Nederland waar patiënten en zwangeren terecht kunnen.

1. Bloedafname 

Bloedafname door SHO is mogelijk bij:

  • SHO Prikposten
    Zwangeren van uw praktijk kunnen bij één van onze 190 prikposten met een doorverwijzing (met een formulier of via ons digitale aanvraagsysteem) terecht op vaste tijden. Een afspraak maken is niet nodig.

  • Bij u in de praktijk
    Afhankelijk van de vraag en de grootte van uw praktijk, kunnen onze medewerkers ook één of meerdere dagdelen per week bloed afnemen of ander onderzoek uitvoeren in een aparte ruimte in uw praktijk.  

  • Aan huis 
    SHO biedt in sommige regio’s ook de mogelijkheid aan om aan huis bloed te prikken bij baby’s, zelfs op zaterdag! In plaats van dat het kersverse gezin met baby naar het ziekenhuis moet, komen wij gewoon thuis langs.

Ook wanneer u zelf bloedafname in uw praktijk regelt, kunt u SHO wel inschakelen voor de snelle, zorgvuldige en veilige transport naar het lab.

2. Echografie & echo-apparatuur

SHO verzorgt dagelijks voor diverse verloskundigenpraktijken de 20-wekenecho’s, nekplooimetingen voor de combinatietest, groeiecho’s en op verzoek Doppleronderozek en placentalokalisaties. SHO is erkend en voldoet aan de kwaliteitsborging om deze echo’s uit te voeren.

Ook wanneer u zelf deze echo’s uitvoert, kan SHO u ondersteuning op maat bieden op het gebied van bijvoorbeeld apparatuur, ICT en administratie.

In 2020 wordt de 13-weken echo vergoed en aangeboden door de overheid. Verloskundigenpraktijken en/of echocentra zullen zich moeten voorbereiden op deze toename van screeningsecho’s. SHO biedt dan ook een onderlinge huurovereenkomst aan voor verloskundigenpraktijken en echocentra.

3. Combinatietest

SHO verzorgt de nekplooimeting voor de combinatietest en draagt zorg voor kwalitatief hoogwaardig transport rondom de combinatietest naar het centrale lab.

4. NIPT

SHO verzorgt in diverse regio’s in Nederland de ondersteuning voor het afnemen van de NIPT. Zwangeren kunnen in deze reigo’s op onze locaties terecht voor bloedafname. Ook zijn wij verantwoordelijk voor snelle en zorgvuldige logistiek rondom de NIPT.

5. PSIE Bloedonderzoek

SHO is één van de grootste landelijke uitvoerders van de twaalfde week screening voor het RIVM. Tijdens de Prenatale Screening Infectiezieken en Erytrocytenimmunisatie (PSIE) wordt het bloed van zwangere vrouwen onderzocht om een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen. De onderzoeken, die door het Rijk gefinancierd worden, voert SHO dagelijks uit.

6. Medische microbiologie

SHO heeft een uitgebreid pakket aan medisch microbiologisch onderzoek. Uniek zijn onze zelfafnamesetjes ten behoeve van SOA-onderzoeken, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een spiraal. Daardoor kan de patiënt het onderzoek thuis zelf afnemen en insturen. 

Ook interessant voor u als verloskundige...

Apparatuur & ICT

Naast onze dienstverlening kunt u als verloskundige ook gratis* gebruik maken van diverse apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan glucosemeters en urinestriplezers.

Deze apparatuur (en meer!) lenen wij gratis uit aan praktijken.

Rapportage & Uitslagen

De rapportages van alle onderzoeken kan SHO digitaal verzorgen. We rapporteren dan in uw systeem, bijvoorbeeld ZorgMail.

Uitslagen van de onderzoeken delen we met u in SHO Uitslagen Online, een beveiligd webplatform waarin uitslagen door onze deskundigen worden gevalideerd. Ook medisch specialisten kunnen uitslagen inzien in dit systeem.

Digitaal aanvragen

Momenteel werkt SHO aan en koppeling tussen onze systemen en de grootste systemen waar verloskundigenpraktijken in Nederland mee werken. Daardoor kunt u op korte termijn digitaal een aanvraag indienen voor een onderzoek of bloedafname.

* De apparatuur wordt gratis door SHO aangeboden om uw dienstverlening zo compleet mogelijk te maken. U betaalt alleen voor aanvullende benodigdheden zoals stripjes voor de urinestriplezer die u ook bij SHO aan kunt schaffen.

 

“SHO is een innovatieve partner die meegaat met de laatste ontwikkelingen binnen de geboortezorg."

 

Janneke Croonen werkt als verloskundige en echoscopiste bij Verloskundigenpraktijk Druten en West Maas & Waal. De praktijk is aangesloten bij Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen en samen met dertien andere praktijken, runnen zij het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN). SHO is verantwoordelijk voor de logistiek, het faciliteren van apparatuur, huisvesting, ICT en verzorgt het afsprakenbureau voor het VCN.

Janneke vertelt: “SHO is een zeer betrouwbare partner. Door het brede aanbod van diagnostiek kunnen wij de zorg voor onze zwangeren optimaliseren. Zo komt er twee keer per week een medewerker van SHO voor bloedafname op onze praktijk. Ook kunnen onze zwangeren elke dag terecht op één van de prikposten van SHO. SHO is een innovatieve partner die meegaat met de laatste ontwikkelingen binnen de geboortezorg. Veranderingen en aanpassingen binnen richtlijnen kunnen door de korte lijntjes snel en makkelijk worden doorgevoerd in de diagnostiek. SHO faciliteert als partner en wij als verloskundigen geven inhoud aan de verschillende onderzoeken. Kortom: de samenwerking met SHO maakt dat diagnostiek voor de zwangere altijd binnen bereik is en verloskundigen voor de optimale zorg kunnen gaan.”

Gebruik maken van de dienstverlening van SHO voor verloskundigen?

Neem dan contact met ons op. We hebben een speciaal aanvraagformulier voor verloskundigen waar u al uw wensen op achter kunt laten. Daardoor is het ook mogelijk om maatwerk aan te kunnen bieden.

Stethoscoop

Uitslagen Online