Met deze speciale nieuwsbrief voor verloskundigen houden wij u graag op de hoogte van de actualiteiten binnen SHO en interessante ontwikkelingen op de markt.
Controleer materiaal voor urinekweek s.v.p.
Onlangs heeft een aantal praktijken verkeerde buizen voor urinekweekonderzoek van ons ontvangen. Dit heeft tot gevolg dat wij het onderzoek niet kunnen uitvoeren. Wij kunnen helaas niet meer nagaan naar wie deze verkeerde zending is gestuurd. Controleert u s.v.p. of u de juiste buizen heeft ontvangen. Deze moeten groen-geel van kleur zijn (niet beige). Zie bijgaande foto.
Ter informatie: ook voor het afgeven van materialen op één van onze locaties vragen wij patiënten een afspraak te maken en een ID mee te nemen.
contractering VGZ en uw aanvraag in ZorgDomein
(betreft alleen regio Arnhem/Nijmegen)
Als u een aanvraag bij SHO doet via ZorgDomein, ziet u een melding dat SHO geen gecontracteerde partij is. Echter, wij hebben voor 2021 een betalingsovereenkomst afgesloten met VGZ. Dit betekent dat wij alle diagnostiek voor VGZ-verzekerden rechtstreeks kunnen declareren, zij het tegen een gereduceerd tarief. Deze regeling leidt niet tot hogere kosten voor patiënten, integendeel, zij zijn iets goedkoper uit. Het verschil neemt SHO voor haar rekening.
Nieuw formulier microbiologie
U heeft het misschien al gezien, wij hebben een nieuw aanvraagformulier voor microbiologie in gebruik genomen. De voornaamste aanpassingen zijn:
- Het pakket acute en chronische diarree is aangepast
- Dientamoeba fragilis is toegevoegd bij ‘chronische diarree’
- Urethritis/Fluor vaginalis aangepast (zie plaatje)
- Test Hemolytische streptokok zwangere toegevoegd (achterzijde formulier)
Farmacogenetica
Met ingang van 19-januari 2021 wordt het bepalingspakket binnen de farmacogenetica aangepast. De VKORC1 genotypering wordt niet meer standaard binnen het farmacogenetisch profiel uitgevoerd. VKORC1 genotypering is wel als aparte genotypering aan te vragen.
Het farmacogenetisch profiel blijft bestaan uit genotypering van de volgende 7 cytochromen:
- CYP1A2 (*1F)
- CYP2B6 (*6)
- CYP2C9 (*2 en *3)
- CYP2C19 (*2 en *17)
- CYP2D6 (*3, *4, *6, *41, *5 (deletie) en genduplicatie)
- CYP3A4 (*22)
- CYP3A5 (*3)
De analyse van de variant allelen is aangepast. De variant allelen zoals in de opsomming hierboven tussen haakjes weergegeven worden vanaf 19-januari 2021 binnen het farmacogenetisch profiel geanalyseerd.
Ook blijft CYP2C19 als aparte genotypering aan te vragen.
Achtergrond VKORC1 genotypering
Genotypering voor -1639G>A van het VKORC1 (Vitamine K-oxide-reductasecomplex-1) kan worden uitgevoerd om de gevoeligheid van een individu voor coumarines (acenocoumarol, fenprocoumon, warfarine) vast te stellen. VKORC1 genotypering kan worden toegepast bij doorschieten van de INR bij behandeling met coumarines.
Meer informatie over de relatie tussen de CYP genen en geneesmiddelen en de interpretatie van de resultaten van de CYP genotypering kunt op vinden op onze website https://www.sho.nl/naslagdocumenten en de website: https://www.farmacogenetica.nl/tabellen-2020