?>

Aanpassingen lipidenprofiel

Op het aanvraagformulier van SHO is de nuchtere instructie voor het lipidenprofiel komen te vervallen. De instructie geldt nog wel voor bloedafname van een losse triglyceride. Tegelijk met deze aanpassing, voorziet SHO in de mogelijkheid om lipiden zoals een LDL los aan te vragen, bijvoorbeeld als controle op therapie.

Niet-nuchtere afname bij screening lipidemie
De internationale adviesgroep (Nordestgaard et al, Eur. Heart J. 2016) adviseert dat het beter is om screening op lipidemie niet-nuchter te laten plaatsvinden. Niet-nuchter afgenomen bloed doet niet onder voor nuchter afgenomen bloed met betrekking tot inschatting van het cardiovasculair risico. Met uitzondering van een iets hogere triglyceridewaarde zijn de standaard nuchtere en niet-nuchtere lipidenwaarden (totaal cholesterol, HDL, LDL) uitwisselbaar. Om redenen van compliantie en logistiek wordt daarom geadviseerd om voor screening op lipidemie een niet-nuchtere bloedafname te hanteren.

Nuchtere afname van lipiden

  • Een nuchtere afname is nog wel van belang bij de volgende onderzoeken:
  • In combinatie met andere onderzoeken waarvoor bijvoorbeeld een nuchtere glucose noodzakelijk is;
  • Als follow-up van een hypertriglyceridemie (niet-nuchtere triglyceride > 5 mmol/l).
    Patiënten met sterk verhoogde triglyceride- uitslagen (> 10 mmol/l ) kunnen direct worden doorverwezen. Hierbij hoeft de meting niet eerst nuchter te worden herhaald.

Contact
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Holger de Wolf, Klinisch chemicus, via tel. 088 - 999 7700 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..