?>

Wijziging: inhoud SOA-swab setjes en werkwijze afname

Sinds medio oktober 2017 wordt gewerkt met twee verschillende typen SOA-swab setjes. Voor vaginale zelfafname wordt de Uni Swab Sample Packet (bestelnummer 210013) gehanteerd en deze bevat nog maar één katoenen swab. Voor andere loci van afname wordt de Dual Swab Sample Packet (bestelnummer 210012) gehanteerd en dit pakket bevat een katoenen swab én een borstelswab (brush).

Hieronder is aangegeven voor welk onderzoek u de verschillende setjes gebruikt.

 • Het Uni Swab Sample Packet (bestelnummer 210013) is bedoeld voor vaginale (zelf)afname en bevat nog maar één katoenen swab. Het verwijderen van overtollig slijm is niet meer van toepassing. De setjes bevatten een instructiefolder en een tijdelijke insert voor de aangepaste werkwijze.
 • Het Dual Swab Sample Packet (bestelnummer 210012) is bedoeld voor cervicale afname door de zorgverlener, maar kan ook worden gebruikt voor vaginale, orale of anale afname. Het pakket bevat een katoenen swab én een borstelswab (brush).
  Voor cervicale afname wordt vooraf met de katoenen swab overtollig slijm rond de cervixmond verwijderd waarna afname plaatsvindt met de borstelswab. Voor vaginale, orale en anale afname wordt alleen de katoenen swab gebruikt en de borstelswab kan worden weggegooid. De instructie voor cervicale afname vindt u als bijlage in het pakket.
  Dual swab pakket

Na afname het materiaal graag als volgt behandelen:

 1. Plak de sticker met daarop ‘buis’ op de buis net onder de dop.
 2. Plak de sticker met daarop ‘formulier’ op de linkerbovenzijde van het aanvraagformulier.
 3. Omwikkel de buis met het witte velletje, plaats dit in de blister en sluit deze.
 4. Plaats de blister in de safetybag. Plak deze dicht door het witte plastic strookje er tussen uit te trekken.
 5. Stop de safetybag samen met het aanvraagformulier in de envelop.
 6. Draai het adreskaartje zo dat het adres van SHO zichtbaar is en rits de envelop dicht.
 7. Lever de envelop bij voorkeur in op een locatie van SHO.

We werken aan nieuwe folders voor patiënt en zorgverlener. Zodra deze beschikbaar zijn, zullen deze aan de setjes worden toegevoegd.

Contact
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Holger de Wolf, Klinisch chemicus,
via tel. 088 - 999 7700 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..