Voor zorgverleners

Privacystatement

Diagnostiek zikavirus, een update

Per 25 maart jl. zijn de diagnostiekbijlagen van de LCI-richtlijn zikavirus op een aantal punten aangepast.

Dit naar aanleiding van de beschikbaarheid van de serologische test op zikavirus in serum.

Er gelden de volgende uitgangspunten:
• Diagnostiek is in Nederland geconcentreerd in twee laboratoria: het Erasmus MC en het RIVM.
• Viraal RNA is aantoonbaar tot 7 dagen na de eerste ziektedag in bloed en tot 30 dagen in urine.
• Serologische diagnostiek op antistoffen tegen zikavirus is mogelijk op serum dat langer dan 7 dagen na de eerste ziektedag is afgenomen. Positieve monsters worden automatisch opgevolgd met een neutralisatietest ter confirmatie, als ook een test op dengue en chikungunya in verband met de kruisreactiviteit van deze virussen.
• Voor zwangeren geldt aangepaste diagnostiek: klachten zijn geen uitgangspunt meer voor het wel of niet inzetten van diagnostiek. Daarnaast dient een negatieve serologie-uitslag na 2 weken te worden herhaald, met een minimale termijn van 1 maand na terugkeer uit het endemisch gebied.

Overweegt u om via SHO diagnostiek naar zikavirusaan te vragen? U kunt hiervoor bijgevoegd algoritme hanteren. In bijlage 2 van de LCI-richtlijn is de diagnostiek bij zwangeren verder uitgewerkt. Vermeldt u onder het kopje diversen van het aanvraagformulier:
• De gewenste test (‘ZIKA-PCR’ of ‘ZIKA-serologie’)
• Het gewenste afnamemateriaal (serum, EDTA en/of urine) en
• De relevante medische informatie (reisanamnese, eventuele zwangerschap+duur, eerste ziektedag, klinische verschijnselen en vaccinatiestatus).

Is er sprake van klachten? Overweeg dan diagnostiek naar dengue en chikungunya aan te vragen.

De ervaring leert dat de analyse ongeveer 2 a 3 weken op zich laat wachten. De kosten van het onderzoek zijn afhankelijk van de ingezette testen en bedragen naar schatting 20 (serologie enkelvoudig) tot maximaal 300 euro (PCR diverse materialen).

Nog vragen? Op de RIVM-site wordt de meest actuele LCI-richtlijn zika-virus bijgehouden (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/LCI_Richtlijnen)U kunt ook contact opnemen met de dienstdoend laboratoriumspecialist op 088-9997700.


Klik hier voor het flowchart van het Zikavirus